Mijn keuken

In Mijn keuken bekijken de leerlingen hun eigen voedselvoetafdruk en controleren ze de hygiëne in de eigen keuken. Ze leren keukenafval juist sorteren, welke weg het daarna aflegt en over de ladder van Lansink.
Men maakt kennis met de technieken composteren, conserveren en fermenteren door een aantal keer het technisch proces te doorlopen. Zo ontwikkelen de leerlingen bijvoorbeeld hun eigen yoghurt.
Daarenboven ontwerpen ze hun eigen keuken en bepalen ze meteen waar er energievoorzieningen moeten komen in hun ontwerp.
In dit project maken de leerlingen kennis met de beroepen kaasmaker, containerparkwachter en keukenontwerper.

Richttijd: 14 lesuren

STEM-kleuren:

S
T
E
M



Ervaringsgebieden

In Mijn keuken ligt de nadruk op het ervaringsgebied Biotechniek en is er ondersteuning van ICTenergie en transport.

  • ICT
  • Biotechniek
  • Energie
  • Transport

Ali Allo

ICT

Amy Nano

Biotechniek

Angie Vonk

Energie

Vrum Vrum

Transport

Eindtermen

Onderstaande eindtermen worden bereikt in Mijn keuken.

Competenties op het vlak van lichamelijk, geestelijk en emotioneel bewustzijn/gezondheid

ET1.1

Digitale competentie en mediawijsheid

ET4.1 ET4.2

Sociaal-relationele competenties

ET5.1 ET5.2 ET5.5

Competenties inzake wiskunde, exacte wetenschappen en technologie

ET6.35 ET6.36 ET6.37 ET6.38 ET6.40 ET6.41 ET6.42 ET6.51

Burgerschapscompetenties met inbegrip van competenties inzake samenleven

ET7.9 ET7.12 ET7.13

Leercompetenties met inbegrip van onderzoekscompetenties, innovatiedenken, creativiteit, probleemoplossend en kritisch denken, systeemdenken, informatieverwerking en samenwerken

BG13.1 BG13.3 ET13.3 ET13.4 

  • Begrijpen
  • Toepassen
  • Analyseren
  • Evalueren
  • Creëren

Gewenste uitrusting

Hulpmiddelen voor het conserveren

Boterhammen
Fruit
Vlees of vis
Azijn
Suiker
Zout
Water
Touw
Plastic zakje (liefst hersluitbaar)
Wasbak
Potjes
Bordjes
Kookpot
Kookplaat
Oven (liefst hetelucht)
Toaster of pan
Lepel
Fototoestel

Hulpmiddelen voor de onderzoeksopdrachten

Computer, tablet of smartphone met internetverbinding

Hulpmiddelen voor de fermentatie

Melk
Yoghurtcultuur of bioyoghurt
Zoetstof naar keuze
Extra ingrediënten naar keuze
Koffielepeltjes
Koelkast
Yoghurtmaker of oven
Keukenhanddoek
Afwasbak
Handzeep
Afwasmiddel
Plastieken handschoenen *

Verkrijgbaar bij

* Niet noodzakelijk

Inkijkexemplaar


Klik op de onderste hoek van de pagina om door het inkijkexemplaar te bladeren.


Swipe om door het inkijkexemplaar te bladeren.