Mijn keuken
In Mijn keuken controleren ze de hygiëne in de eigen keuken. Ze leren keukenafval juist sorteren, welke weg het daarna aflegt en over de ladder van Lansink.
Men maakt kennis met de technieken composteren, conserveren en fermenteren door een aantal keer het technisch proces te doorlopen. Zo ontwikkelen de leerlingen bijvoorbeeld hun eigen yoghurt.
Daarenboven ontwerpen ze hun eigen keuken en bepalen ze meteen waar er energievoorzieningen moeten komen in hun ontwerp.
In dit project maken de leerlingen kennis met de beroepen kaasmaker, containerparkwachter en keukenontwerper.
Richttijd: 14 lesuren
Techniek □■□□□ STEM
Raakvlakken met natuurwetenschappen en ICT
STEM-kleuren
Technische systemen
In Mijn keuken ligt de nadruk op biotechniek en is er ondersteuning van informatieverwerking, energie en transport.
- ICT
- Biotechniek
- Energie
- Transport
Ali Allo
Informatieverwerking
Amy Nano
Biotechniek
Angie Vonk
Energie
Vrum Vrum
Transport
Gewenste uitrusting
Hulpmiddelen voor het conserveren
Boterhammen
Fruit
Vlees of vis
Azijn
Suiker
Zout
Water
Touw
Plastic zakje (liefst hersluitbaar)
Wasbak
Potjes
Bordjes
Kookpot
Kookplaat
Oven (liefst hetelucht)
Toaster of pan
Lepel
Fototoestel
Hulpmiddelen voor de onderzoeksopdrachten
Computer, tablet of smartphone met internetverbinding
Hulpmiddelen voor de fermentatie
Melk
Yoghurtcultuur of bioyoghurt
Zoetstof naar keuze
Extra ingrediënten naar keuze
Koffielepeltjes
Koelkast
Yoghurtmaker of oven
Keukenhanddoek
Afwasbak
Handzeep
Afwasmiddel
Plastieken handschoenen *