Mijn keuken
In Mijn keuken bekijken de leerlingen hun eigen voedselvoetafdruk en controleren ze de hygiëne in de eigen keuken. Ze leren keukenafval juist sorteren, welke weg het daarna aflegt en over de ladder van Lansink.
Men maakt kennis met de technieken composteren, conserveren en fermenteren door een aantal keer het technisch proces te doorlopen. Zo ontwikkelen de leerlingen bijvoorbeeld hun eigen yoghurt.
Daarenboven ontwerpen ze hun eigen keuken en bepalen ze meteen waar er energievoorzieningen moeten komen in hun ontwerp.
In dit project maken de leerlingen kennis met de beroepen kaasmaker, containerparkwachter en keukenontwerper.
Richttijd: 14 lesuren
STEM-kleuren:
S
T
E
M
Ervaringsgebieden
In Mijn keuken ligt de nadruk op het ervaringsgebied Biotechniek en is er ondersteuning van ICT, energie en transport.
- ICT
- Biotechniek
- Energie
- Transport
Ali Allo
ICT
Amy Nano
Biotechniek
Angie Vonk
Energie
Vrum Vrum
Transport
Eindtermen
Onderstaande eindtermen worden bereikt in Mijn keuken.
Competenties op het vlak van lichamelijk, geestelijk en emotioneel bewustzijn/gezondheid
ET1.1
Digitale competentie en mediawijsheid
ET4.1 ET4.2
Sociaal-relationele competenties
ET5.1 ET5.2 ET5.5
Competenties inzake wiskunde, exacte wetenschappen en technologie
ET6.35 ET6.36 ET6.37 ET6.38 ET6.40 ET6.41 ET6.42 ET6.51
Burgerschapscompetenties met inbegrip van competenties inzake samenleven
ET7.9 ET7.12 ET7.13
Leercompetenties met inbegrip van onderzoekscompetenties, innovatiedenken, creativiteit, probleemoplossend en kritisch denken, systeemdenken, informatieverwerking en samenwerken
BG13.1 BG13.3 ET13.3 ET13.4
- Begrijpen
- Toepassen
- Analyseren
- Evalueren
- Creëren
Gewenste uitrusting
Hulpmiddelen voor het conserveren
Boterhammen
Fruit
Vlees of vis
Azijn
Suiker
Zout
Water
Touw
Plastic zakje (liefst hersluitbaar)
Wasbak
Potjes
Bordjes
Kookpot
Kookplaat
Oven (liefst hetelucht)
Toaster of pan
Lepel
Fototoestel
Hulpmiddelen voor de onderzoeksopdrachten
Computer, tablet of smartphone met internetverbinding
Hulpmiddelen voor de fermentatie
Melk
Yoghurtcultuur of bioyoghurt
Zoetstof naar keuze
Extra ingrediënten naar keuze
Koffielepeltjes
Koelkast
Yoghurtmaker of oven
Keukenhanddoek
Afwasbak
Handzeep
Afwasmiddel
Plastieken handschoenen *
Inkijkexemplaar
Klik op de onderste hoek van de pagina om door het inkijkexemplaar te bladeren.
Swipe om door het inkijkexemplaar te bladeren.